
Robuste friskuser er sunne på innsiden og utsiden!
De ansatte i Norlandia Bekkevollen i Drammen har alltid vært opptatt av å styrke barnas livsmestring. Derfor har det siste året med utvikling av barnehagens identitet vært en naturlig forlengelse av de ansattes verdier, kompetanseområder og genuine interesser.
Sist oppdatert: 11. juni 2025

Hva handler Friskus om?
Begrepet “Friskus” bygger på ordet frisk, og refererer til en person som er aktiv, selvbevisst, energisk og ivrig etter å delta i fysiske aktiviteter og utfordringer, med et positivt syn på helse og livsstil. Som friskusbarnehage legges det vekt på å bidra til barnas totale utvikling, både fysisk og mentalt, og kjennetegnes av et engasjement for å skape trygge tilknytninger og legge til rette for omsorg. Fokuset vil være på å lære barna helserike og gode vaner, og vektlegger bevegelsesglede og fysisk aktivitet både inne og ute.
I Friskus-barnehagen forsøker man å styrke barnas livsmestring gjennom:
Sanseopplevelser som gir ro og tilstedeværelse
Naturopplevelser og fysisk aktivitet som fremmer selvfølelse og mot
Trygge relasjoner og fellesskap som fremmer inkludering og tilknytning
Samspill, medvirkning og refleksjon som utvikler barnas mestringstro
Daglig leder i barnehagen, Cathrine Reinertsen mener dette arbeidet vil bidra til å ruste barna for livet:
-De lærer å tåle motgang, feire fremgang og møte verden med nysgjerrighet og trygghet. Når barna får utfordre seg på sitt nivå – i et støttende miljø – utvikles også evnen til å regulere følelser, finne løsninger og tilegne seg sunne vaner som varer livet ut.
Og ifølge Reinertsen handler Friskusarbeidet om mer enn aktiviteter:
-Det handler om en kultur for helhetlig utvikling, tilstedeværelse og et felles mål om å gi barna en barndom fylt med magiske hverdagsøyeblikk, opplevelser og mestring. Vi skal være en barnehage der barn får rom til å vokse som mennesker. Gjennom naturopplevelser, fysisk aktivitet, lek, ro, balanse og relasjoner vil vi jobbe for å gi barna robuste røtter slik at de står stødig og har tro på seg selv i møte med verden.

Et liv i balanse
Fysisk aktivitet og bevegelse er sentralt i alle månedene. Barna får utfordre seg selv og oppleve mestring gjennom turer, lek, snø og vannaktiviteter, friskusløyper og kroppslig utfoldelse. Dette styrer både motorikk, selvtillit og robusthet.
Ro og hvile er viktig for en god balanse i hverdagen. I tiltak som hjertero lærer barna å kjenne igjen kroppens signaler, finne trygghet i stillhet og hente seg inn etter fysisk aktivitet. Dette gir rom for regulering, refleksjon og emosjonell trygghet.
Ernæring og kosthold er sentralt i barnas hverdag, året rundt. I tiltak som mat med smak får barna erfaringer med sunn og næringsrik mat, utemåltid og koblingen mellom det vi spiser og hvordan vi har det. Kosthold knyttes både til energi og balanse.
Gjennom året lærer barna at helse handler om mer enn aktivitet alene. Det handler om å kjenne seg selv, kjenne sine grenser, og forstå sammenhengen mellom å bevege seg, hvile og spise sunn og næringsrik mat. På denne måten utvikler barna grunnlaget for god helse, både fysisk, psykisk og sosialt.

Friskusårshjulet
Et årshjul er et planleggingsverktøy som brukes til å visualisere og strukturere aktiviteter og hendelser over et kalenderår. Friskusårshjulet er delt inn i 11 måneder, hvor hvert Friskustiltak støtter barnas utvikling innen både fysisk og psykisk robusthet. Friskusårshjulet er vårt verktøy for å sikre progresjon, variasjon og mestringsmål.
Hver måned har tiltak for de ulike aldersgruppene, med tilpassede mestringsmål og metoder. Årshjulet sikrer at personalet jobber systematisk og tverrfaglig, at barna får opplevelser, utfordringer og erfaringer ut fra deres forutsetninger og at foreldrene ser helheten og kan følge barnas utvikling.
-Friskusårshjulet er med andre ord både et pedagogisk rammeverk og et verktøy for å gjøre verdiene våre levende i praksis, og det gir oss en tydelig, helhetlig struktur for å jobbe med fysisk og psykisk helse – hver dag, hele året, sier Reinertsen.
Bli med Norlandia Bekkevollen på et år med Friskus-opplevelser!
Lignende artikler


Barnehagen som ble bondegård
