Påskeoppskrifter

Det er snart påske og vi har samlet noen morsomme og næringsrike matoppskrifter man kan gjøre sammen med barna i påsken. Fyll påskeegget til store som små med næringsrik snacks, og lag en liten påskeeggjakt. Eller kanskje du kan overaske noen i familien med den deilig påskefrokost? God påske!

Vi har samlet noen morsomme og næringsrike matoppskrifter man kan gjøre sammen med barna i påsken.

Fargede egg

Fargede egg til påskefrokosten kan man lage selv ved å koke egget sammen med konditorifarge eller naturfarger. Ved å bruke naturfarger viser vi barna at vi virkelig kan bruke naturen til mye. Det er best å bruke hvite egg.


INGREDIENSER

  • Egg (hvite)
  • Gurkemeie = gul
  • Rødkål = blå
  • Kaffe = mørk brun
  • Rødløk = brun
  • Gul løk = oransje/lys brun
  • Blåbær = mørk lilla
  • Rødbeter = rødlilla
  • Spinat = grønn/lys brun
  • Svart te = rustrød

SLIK GJØR DU

Finn fram ingrediensen du ønsker å farge egg med. Kok ingrediensen i vann til vannet har fått tydelig farge. Vent gjerne til vannet er litt mer farget enn fargen du ønsker på egget. Kok deretter egget i det fargede vannet. Dersom du ikke skal spise eggene og kun bruke de til pynt bør eggene koke i minst to timer før du legger de i det fargede vannet. Jo lenger de ligger desto sterkere blir fargen.


PÅSKESMOOTHIE

INGREDIENSER

  • 1 moden banan (frossen)
  • 4-5 dl mango i biter ( frossen)
  • 2-3 frosne blomkålbuketter
  • (ingen smaker det)
  • 1dl yoghurt naturell
  • (kan sløyfes for mer melk)
  • 4 dl havremelk/kokosmelk/
  • mandelmelk
  • 0,5 avokado
  • 1 ss chiafrø/1 rå økologisk eggeplomme
  • 2 ss havregryn (kan sløyfes)
  • saften av 0,5 sitron

SLIK GJØR DU
Blend sammen og nyt en mettende og næringsrik påskesmoothie

TIPS
Smoothie er en genial måte å lure inn litt ekstra grønnsaker til barna. Avokado, spinatblader, brokkoli og gulrot er fine smoothiegrønnsaker.


GROVE HAREBOLLER

SLIK GJØR DU

  • Smuldre og rør ut gjæren i lunken melk hvis du bruker fersk gjær.
  • Bruker du tørrgjær har du alle de tørre ingrediensene i en bolle
  • Bland alle ingrediensene sammen og elt deigen godt for hånd eller i kjøkkenmaskin
  • Dekk til bollen, og hev deigen i ca 40 minutter på et lunt sted
  • Del deigen i 14 like store emner og ha litt deig til overs.
  • Trill “pølser” og legg de i en “U”. Du lager “ørene” når du snurrer endene sammen. Bruk av den resterende deigen til å trille en “kule” som er “hale” og putt den i hullet nederst i snurren
  • La etterheve 20 - 30 minutter
  • Pensle med melk/egg og stek midt i ovnen på ca 225°C i 12 minutter

INGREDIENSER (16 stk)

  • 6 dl ekstra lettmelk
  • (eller plantebasert melk eks.
  • havremelk)
  • 1 pakke gjær (tørr /fersk)
  • 1 ss honning
  • 1 ts salt
  • 1 ts kardemomme
  • 1 rødt eple, revet
  • 2,5 dl havregryn
  • 2 dl rosiner
  • 350 g sammalt spelt/hvetemel
  • 500 g siktet spelt/hvetemel
  • 4 ss rapsolje
  • Melk/egg til pensling

TIPS

Ved å bytte ut deler av hvetemelet til grovere mel og havregryn, kan man enkelt gjøre den gode bolledeigen til et litt sunnere alternativ. Man kan også erstatte sukker med honning og litt revet eple.


OMELETTMUFFINS

SLIK GJØR DU

  • Visp sammen egg, melk, krydder, bakepulver og havremel
  • Fordel grønnsaker og skinke/fisk/sopp i store muffinsformer
  • Hell over eggeblandingen, og strø eventuelt ost på toppen
  • Stekes 175°C i ca 25 minutter

(Bruker du mindre muffinsformer, tar det kortere tid)


INGREDIENSER (12 muffins)

  • Grønnsaker (paprika, purre, brokkoli,
  • tomat, spinat, soltørket tomat)
  • 200 g smårettskinke, bacon, røkt laks
  • (evt. sopp for vegetar)
  • 8 egg
  • 1 dl kokosmelk/melk
  • 4 ss havremel
  • Krydder
  • (salt, pepper, oregano, province)
  • 1 ts bakepulver
  • Litt revet ost/fetaost til toppen

TIPS

La barna selv velge hva de ønsker å ha i omelettmuffinsen sin.
Denne oppskriften er super å bruke for å bli kvitt middagsrester eller grønnsaker.


Omelettmuffins er supert å ha med på tur eller i matpakken. Frys de gjerne ned så tiner de i matpakken.


INNBAKTE GROVE RUNDSTYKKER MED EGG

INGREDIENSER (16 stk)

  • 500 g speltmel/hvetemel
  • 300 g sammalt speltmel/hvetemel
  • 200 g fint sammalt rugmel/emmermel/havremel
  • 0,5 dl gresskarkjerner
  • 1,5 ts salt
  • 1 pk gjær, fersk eller tørr
  • 2 ss raps- eller olivenolje
  • 7 dl vann
  • 16 egg
  • Litt maldonsalt
  • (valgfritt: litt urtekrydder eller friske urter som persille i deigen)

SLIK GJØR DU

  • Ha melet i en bakebolle sammen med salt og gjær. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den rett i bakebollen
  • Ha i oljen, eventuelt krydder og vann, og elt deigen på laveste hastighet i ca. 8 minutter. Skru opp hastigheten noe og elt videre i 3-4 minutter til deigen begynner å slippe bollen, og den har blitt jevn og blank. Elter du for hånd, skal deigen også slippe bollen fint når den er eltet godt nok. Tilsett mer mel/vann hvis konsistensen ikke blir slik at deigen slipper bollen
  • Dekk til bollen, og la den heve til dobbel størrelse i ca 1 time
  • Tilbered egg: Kok opp vann og egg, og la så koke i 5-6 minutter
  • Dryss et tynt lag med mel på bakebordet og hvelv deigen over
  • Kna samen deigen og del den i 16 like store deler. Kjevle hver del ut til en runding på 14-15 cm i diameter. Løft deigen noen ganger for å forsikre deg om at den ikke setter seg fast
  • Skrell eggene. Legg et egg midt på deigen, dryss litt maldonsalt på, og brett deigen rundt egget. Plasser rundstykket, med skjøten ned, på et bakepapirkledd stekebrett
  • Pensle rundstykket med vann. La rundstykkene etterheve i ca. 30 min.
  • Sett stekeovnen på 225°C varmluft. Stek rundstykkene i 13-15 minutter,

TIPS

For glutenfritt alternativ kan man bytte ut melet med jyttemel og havremel istedenfor rugmel. Man kan trenge litt olje på hendene ved utbaking til de har blitt gyllenbrune. Avkjøl på rist.


GROVE PÅSKEMUFFINS MED EPLE OG KANEL


INGREDIENSER

  • 2 stk overmodne bananer
  • 3 stk egg (evt. linfrøegg*)
  • 1 eple, raspet
  • 200 g yoghurt naturell /kesam (evt. kokoskrem*)
  • 3 ss honning eller lønnesirup
  • 100 g speltmel eller hvetemel (jyttemel/bokhvetemel*)
  • 150 g havremel (evt 50/50 havremel og havregryn)
  • 0,25 ts salt
  • 1 ts kanel/ceylon
  • 1 ts kardemomme
  • 2 ts bakepulver

SLIK GJØR DU

  • Sett ovnen på 180°C og finn fram muffinsformer eller brett
  • Mos bananer, yoghurt, honning og egg sammen med en stavmikser og tilsett de øvrige ingrediensene. Bruk visp og ikke rør for mye
  • Rasp eplet og vend inn i røra
  • Ha røren over i små muffinsformer, og stek midt i ovnen 18-20 minutter

SUNNE MARSIPANKULER

INGREDIENSER

  • 200 g mandler
  • 100 g tørkede dadler
  • smaksstoff som vanilje
  • og sitrusskall, eller sjokolade

SLIK GJØR DU

  • Skåld mandlene, legg de i kokende vann 3-5 minutter og ta så av det brune skallet. Tørk de
  • Mal mandlene i foodprosessor og tilsett opphakkede dadler
  • Husk å fjern stein fra dadler. Kjør til en fin marsipanmasse
  • Juster evt med vann
  • Form til kuler eller la fantasien løpe fritt!
  • Marsipankulene kan spises som de er eller dyppes i sjokolade
  • Oppbevares i kjøleskap

SUNT GELESNOP TIL PÅSKEEGGET

INGREDIENSER

  • Saften av 4 appelsiner
  • Saften av 0,5 - 1 sitron
  • (6 dl væske til sammen)
  • 6 ss gelatin (pulver / gelatinplater
  • 3 ss honning eller lønnesirup
  • (kan sløyfes til de minste barna)
  • Små silikonformer

SLIK GJØR DU

  • Kok opp appelsin- og sitronsaft
  • Løs opp gelatinen
  • Tilsett søtning og visp til den er oppløst. (Honning skal ikke koke)
  • Ha over i passe små silikonformer, og avkjøl 3 timer i kjøleskap

DADDELSNACKS

INGREDIENSER

  • Ferske dadler uten sten
  • 0,5 ts økologisk, smooth nøttesmør per daddel (cashew, peanøtt eller mandelsmør)

SLIK GJØR DU

  • Skjær dadlene halvveis igjennom på langs, og fyll i nøttesmør
  • Dadlene kan så deles i to for passe små munfuller

TIPS

Dette her er en snacks proppfull av næring til små som store. Det er også en trygg og fin måte å inkludere litt nøtter i kostholdet til små barn på. Barn under 3 år bør ikke få hele nøtter, og da er nøttesmør perfekt. Nøtter er rike på umettede fettsyrer, fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter, og beskytter blant annet mot hjerte- og karsykdom. Daddelsnacks er perfekt å ta med i matboksen på tur da den gir masse energi som varer litt.

INNBAKTE GROVE RUNDSTYKKER MED EGG
GROVE HAREBOLLER
Fargede egg
DADDELSNACKS
OMELETTMUFFINS
GROVE PÅSKEMUFFINS MED EPLE OG KANEL
PÅSKESMOOTHIE
SUNNE MARSIPANKULER
SUNT GELESNOP TIL PÅSKEEGGET